Záleží nám na Vašem soukromí

Udělením souhlasu umožníte našemu webu ukládat soubory cookies. Ty nám pomáhají sledovat anonymně výkon stránek a dále zlepšovat naše služby.

Jak funguje kremace?

Základní princip

Kremační pec, kterou používá naše krematorium je stejná, jako lidská kremační pec. Jen je upravená její velikost tak, aby vyhovovala rozměrům zvířátek. Je tedy kratší, ale o něco širší. Jedná se o výrobek americké společnosti a konstrukce.


Skládá se ze dvou komor - primární a sekundární. V primární komoře probíhá samotná kremace. V sekundární se poté dopalují plyny a částice vzniklé spalováním v komoře primární.

V první komoře vznikají hořením exhalace, které pokračují do sekundární komory, kde za teploty vyšší než 850°C dochází k jejich dopálení. Odtud pokračují dále pod "horkým srdcem" pece (deska v primární komoře, kde probíhá kremace) ke komínové šachtě a do komínu, kde jsou dále ředěny čerstvým vzduchem a vypouštěny do okolí. Konstrukce horkého srdce snižuje spotřebu plynu a činí tak pec více ekologickou, neboť horké plyny svojí cestou pod touto deskou ji zespodu zahřívají a jejich teplota je tak znovu využita. Průběh plunů je vidět na obrázku.

Průběh spalování v kremační peci.  Naše kremační pec. 
 Průběh spalování v kremační peci.  Kremační pec našeho krematoria je zmenšeninou lidské pece.

Samotná kremace

Samotná kremace probíhá tak, že nejdříve je nutné kremační pec nahřát na požadované teploty. Což je zhruba 700°C v primární komoře a okolo 900°C v té sekundární. Pokud je pec takto připravena, lze přistoupit k samotné kremaci. Čelními hydraulicky ovládanými dveřmi je zavezeno tělíčko zvířátka v ekologické rakvi přímo do primární spalovací komory. Při závozu tělíčka je z provozu vyřazen hořák primární komory. Kremační pec je vybavena systémem podtlaku, takže při otevření dveří nesálá teplo a plyny ven do místnosti.

Po uvedení tělíčka začne samotné hoření - kremace. Pec si automaticky upravuje výkon hořáku a množství přivedeného vzduchu.

Po kremaci

Pokud je kremace ukončena, vyjme se popel do sběrných nádob a odnese se ke chlazení a dalšímu zpracování. Na konci pracovního dne se pec uvede do režimu chlazení a automaticky se zchladí na cca 200°C v obou komorách a další den je připravena na použití.